Lody truskawkowe

Składniki

  • 450 gram świeżych i obranych truskawek
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 240 gram kwaśnej śmietany 18 lub 22%
  • 250 ml słodkiej śmietany 36%

Sposób przygotowania

  1. Truskawki należy pokroić na plasterki przełożyć do miski zasypać cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Zakryć i postawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  2. Blenderem zmiksować truskawki razem z swoim sokiem, aż masa będzie prawie gładka ( ja dwie łyżki truskawek odłożyłem i potem dodałam do lodów aby mieć większe kawałki). Następnie dodajemy obie śmietany i mikserem miksujemy aż nam się połączą składniki.
  3. Stawiamy masę do lodówki na jedna godzinę i później wlwamy do maszyny od lodów.
  4. (gdy nie posiadasz maszyny do lodów przelej w pojemnik w wstaw do zamrażalnika i tak powtórz 4-6razy mniej więcej co 40min. mieszaj trzepaczką by się napowietrzyły)

http://izaa.przepisy.net/lody-truskawkowe-6/

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *