Kaczkę pieczona z jabłkami

MIŁEGO GOTOWANIA:)

SKŁADNIKI

 2 – 4 PORCJE

  • 1 kaczka, o wadze około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

DODATKI

  • 3 jabłka
  • słoiczek gotowej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej

KLUSKI DO PIECZENI

  • 3 jajka
  • 125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 250 ml mąki pszennej
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  • Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, oraz suszonymi ziołami, wysmarować roztopionym masłem. Do środka można włożyć 1 jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć wydrążone jabłka (do środka jabłek włożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub/i wsypać szczyptę cynamonu).
  • Wyjąć kaczkę z garnka i podzielić, można polać wytopionym tłuszczem wedle uznania. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć np. do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia Confit lub smarowidła (Rillet) z pieczonego mięsa.
  • Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.

KLUSKI DO PIECZENI

  • Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 – 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki gotowe są już do podania.
http://beszamel.se.pl/kaczka/kaczka-pieczona-z-jablkami-przepis-ewy-wachowicz,213/

STRONA Z KTÓREJ KORZYSTAŁAM 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *