Sernik wiedeński

  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • tortownica 25cm
  • masło
  • bułka tarta do wysypania
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jednolitą masę. Następnie dodać ser i zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę i zmiksować. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, dodać masę i lekko wymieszać szpatułką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę(piekarnik góra, a dół bez termoobiegu). Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie posypać go cukrem pudrem.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *