Chinkali-gruzińskie pierożki

  • mielona wołowina200 g
  • bulionetka drobiowa 3 szt.
  • mielone mięso wieprzowe z łopatki 300 g
  • mielona jagnięcina z łopatki 400 g
  • mąka pszenna 800 g
  • jajka 2 szt.
  • kolendra 1 pęczek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • papryka chili 2 szt.
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  1. Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto – powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.
  2. W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra – cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.
  4. W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe.
  5. W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *