Łosoś pieczony na ryżu

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 600 g filetu łososia
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
  • 200 g ryżu (np. jaśminowego)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii lub oregano lub natki pietruszki
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy lub curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili lub ostrej papryki, sól, pieprz
  • do podania: jogurt lub gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE

  • Odciąć skórkę z łososia, pokroić na 4 kawałki. Opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano. Dodać miód, sos sojowy, 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać.
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, następnie wysypać do formy żaroodpornej, wymieszać z 1 łyżką oliwy i rozłożyć po całej powierzchni naczynia.
  • Na wierzchu położyć filety łososia, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych, posypać chili i listkami bazylii (lub ziół lub natki).
  • Dodać plasterki cytryny, całość skropić pozostałą oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

SAŁATKA Z OGÓRKA I AWOKADO.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *