Pizza wegetariańska

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 papryka (dowolny kolor)
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 10 – 15 czarnych oliwek
  • 6 – 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g sera lazur

sposób przygotowania

  1. Ciasto musi wyrastać przez pół godziny, więc zacznij właśnie od niego. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.
  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli ciasta.
  3. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno niemalże podwoić objętość.
  4. Teraz czas na główny dodatek do naszej pizzy – bakłażan. Pokrój go w plastry o grubości ok. 0,5 cm, posól i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie z bakłażana wytrąci się sok wraz z całą zawartą w nim goryczką.
  5. Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie.
  6. Teraz czas na dodatki! 🙂 Ciasto posmaruj niedużą ilością sosu pomidorowego.
  7. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy papierowego ręcznika i podsmaż po 2-3 minuty z każdej strony na patelni z odrobiną tłuszczu.
  8. Cebulę pokrój w cienkie piórka i ułóż połowę na cieście z sosem pomidorowym.
  9. Następnie ułóż na pizzy plastry podsmażonego bakłażana
  10. Dodaj starty żółty ser, a na nim ułóż pokrojoną w cienkie paski paprykę, połówki pomidorów koktajlowych, pokrojone oliwki, kukurydzę, a na sam koniec ser lazur pokrojony w kostkę
  11. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C i piecz przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *