Pizza Pepperoni

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (przepisy na szybki sos pomidory bez gotowania i  na włoski sos pomidorowy)
  • 100 g startego żółtego sera
  • kiełbasa pepperoni – kilkanaście plasterków
  • oliwki – kilka sztuk
  • czerwona papryka – dwie-trzy łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • odrobina cebuli pokrojonej w kostkę


  1. Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Najpierw wsyp mąkę do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.
  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.
  3. Ciasto posmaruj dość obficie sosem pomidorowym, a następnie posyp żółtym serem.
  4. Na wierzchu ułóż plasterki wędliny.
  5. Na końcu dodaj oliwki, czerwoną paprykę i cebulę.
  6. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni C przez ok. 8-10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *