Pierniki czekoladowe

Składniki

  • 510 g mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 65 g ciemnego kakao
  • 270 g golden syrup *
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrup. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. W końcowej fazie mieszania należy przełożyć ciasto na blat i kończyć wyrabianie ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Masa powinna stężeć.
  3. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 8 minut. Pierniczki po wystudzeniu są twarde, ale bez obaw zmiękną. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *