Mus czekoladowy

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady 65%
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 4 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  2. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.

Dodatki

  1. – mus można podać ze świeżymi owocami
  2. – do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
  3. – mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *