Sernik zebra

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 4 łyżki kakao(może być decomoreno)
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier i wymiksować na jednolitą masę.
  2. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować.
  3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać mikserem.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 spore łyżki ciemnej masy i tak postępować do wyczerpania obu mas.
  5. Lekko potrząsnąć blaszką żeby masa trochę się wyrównała i blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut potem zmniejszyć temperaturę na 140 stopni i piec jeszcze przez około 65 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia ( może być nawet cała noc).

Polewa:

6. Do rondelka wlać mleko, wsypać kakao i dodać łyżkę masła, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę , mieszać aż się roztopi. Kiedy powstanie gładka jednolita masa dodać jeszcze dwie lub trzy łyżki mleka i wymieszać.

7. Gotową polewą udekorować sernik i całe ciasto włożyć do lodówki na ( może być kilka godzin) ( przedtem dać trochę wystygnąć polewie).

Udanych wypieków!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *