Daktylowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 200g suszonych daktyli bez pestek posiekanych
  • 1 szklanka wody ( 250ml)
  • 1 łyżeczka sody
  • 125g miękkiego masła
  • 200g cukru ( może być mniej)
  • 1 jajko
  • 2 średnie jabłka (starte)
  • 185g mąki( bezglutenowcy 100g mąki gryczanej i 85g ryżowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Posypka:
  • 75g masła
  • 75g brązowego cukru
  • 80ml mleka
  • 60g wiórków kokosowych ( połowę mogą zastąpić migdały takie do tortów)

Sposób wykonania:

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.

Posiekane daktyle wsypać do rondelka, zalać wodą i zagotować. Dodać sodę ( uwaga bo się pieni), wymieszać wszystko i odstawić do wystygnięcia. W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dorzucić wystudzoną całkowicie zawartość rondelka oraz starte jabłka. Przesiać do mieszanki mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut. (przy małych formach 50 min). w temperaturze 180 stopni. Po 40 minutach wyjąć ciasto z piekarnika , wyłożyć na ciasto posypkę i piec jeszcze 20- 30 minut aby się przyrumieniło. Ciasto wyjąć z piekarnika i studzić w formie.

Smacznego!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *