Gyros w picie

Składniki

  • kurczak lub wieprzownia500 g
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny6 łyżek
  • Przyprawa do gyrosa 1 opak.
  • mąka pszenna300 g
  • drożdże4 g
  • świeża kolendra1 pęczek
  • ząbki czosnku2 szt.
  • Majonez 100 g
  • jogurt naturalny gęsty100 g
  • pomidorki koktajlowe100 g
  • czerwona cebula1 szt.
  • sałata rzymska, liście 6 szt.
  • cytryna0,5 szt.
  • pieprz czarny1 szczypta
  • sól1 szczypta
  • kmin rzymski 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Drożdże wymieszaj w 300 ml ciepłej wody, dodaj mąkę łyżeczkę kuminu rzymskiego, dwie łyżki Ramy oraz szczyptę soli do smaku. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto – konsystencja ciasta powinna być dość zwarta (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  2. Mięso pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z Ramą smaż jak szef kuchni oraz z przyprawą do gyrosa Knorr. Dzięki wymieszaniu przyprawy w Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.
  3. Po około 20 minutach marynowania obsmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na 4 mm grubość podsypując obficie mąką. Wytnij z niego około piętnastocentymetrowy krążek. Ciasto smaż z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
  6. W ciepły placek zawiń podsmażone mięso, na wierzch ułóż kilka liści sałaty pokrojonej w ćwiartki, pomidory i półplastry czerwonej cebuli. Całość polej dipem czosnkowym.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *