Zupa ogórkowa

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
  • 3 ziemniaki
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
  • Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia.
  • Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *